Maya Stefania Wibling
Holy Catharsis
31 March - 29 April 2023

På denne udstilling viser Jacob Bjorn Gallery en ny serie malerier af Maya Stefania Wibling (DK) som belyser den i historien oversete kvindeskikkelse.

Hvad ligger til grund for patriarkatet og mandens historisk overlegne position over kvinden – og hvordan kan kvinden forandre sin position? Med en baggrund i klassisk arkæologi søger Wibling langt tilbage i historien og mytologien for at hente svar.

Kvinderne i værkserien 'Holy Catharsis' repræsenterer årtusinders uretfærdighed og afbilleder en slags endeligt opgør. De frigør sig fra de strukturelle dogmer, der har holdt dem ude af historien og fra den herskende magt siden begyndelsen af vores vestlige civilisationsforståelse. De tror på en lysere fremtid, men for at ligeværdigheden mellem kønnene genoprettes, må der finde en renselse sted - en katarsis, hvor det gamle krænges af, brækkes op og vaskes væk. Kvinderne gør med andre ord sig kropsligt fri af historiens vægt.

Stefania Wibling benytter sig af tematiske greb fra den græske mytologi, religionshistorie og folklore, som samples i værkerne. De udgør derefter en samlet fortælling om kvindens position i historien. Attributter som dyr, frugter, og blomster benyttes i værkerne som symbolske holdepunkter og nøgler til forståelse af de specifikke myter og fortællinger, der italesættes af kunstneren på denne hendes første solo udstilling i galleriet.

Med malerteknisk finesse og en snert af humor fremhæver Stefania Wibling sit køns kamp gennem historien, hvorfor hendes malerier kan opfattes som et spejl, der på én og samme tid har fortiden og samtiden indlejret i sig.

Som beskuer inviteres man til at lade sig forføre af fortællingerne i værkerne og reflektere over egen position i dag i forhold til kvindens lod gennem historien og kraften til at forandre.

Previous
Previous

Thomas Juul-JensenFuga1 - 23 May 2023

Next
Next

Emma BernhardRasmus RosengaardSøren Sejr25 Feb. - 25 March 2023